A vastagbélrák (angol név [colon cancer] rövidítéséből gyakran CC-nek nevezett kórkép) a vastagbél falát bélelő nyálkahártyájából kiinduló rosszindulatú daganat. Nem véletlenül tartanak sokan a vastagbelet érintő daganattól, hiszen a vastagbélrák az iparosodott országokban a második-harmadik leggyakoribb daganatos haláloknak számít.
Kiknél alakul ki nagyobb valószínűséggel vastagbélrák?
→ Minél idősebb valaki, annál nagyobb a vastagbélrák kialakulásának a kockázata.
→ A kór előfordulási gyakorisága 50 év felett markánsan elkezd növekedni, és 60–80 éves korban a legnagyobb az esélye a kialakulásának.
→ A férfiaknál gyakoribb a vastagbélrák, mint a nőknél.
→ A vastagbelet érintő különféle megbetegedések, így például a vastagbél-adenóma vagy a polipózis, hajlamosíthatnak vastagbélrákra.
→ A genetikai örökség döntő fontosságú! Akinek a közvetlen hozzátartozói körében előfordult vastagbélrák, annak fokozottan érdemes ügyelni a megelőzésre és a szűrésre.
→ Gyulladásos bélbetegségek, így a colitis ulcerosa és a Crohn-betegség emelik a vastagbélrák kockázatát.
→ A helytelen étkezési szokások, vagyis a rostokban szegény, fehérjében dús, finomított szénhidrátban gazdag, zsírokban dúskáló ételek fogyasztása fokozzák a vastagbélrák rizikóját.
→ A rendszeres alkoholfogyasztás is rizikótényezőnek számít.
→ A fizikai inaktivitás, a mozgás és a sport mellőzése növeli a vastagbélrák rizikóját.
→ A dohányzók körében nagyobb eséllyel alakul ki vastagbélrák, mint a nem dohányzóknál.
Mik a vastagbélrák tünetei?
A vastagbélrák egy alattomos betegség, amely kezdetben nemspecifikus panaszokat okoz, és az orvoshoz fordulásra sarkalló tünetek sok esetben csak kiterjedtebb tumor, előrehaladottabb állapot esetén jelennek meg. A vastagbélrák leggyakoribb tünetei:
→ székelési szokások megváltozása (pl. székrekedés megjelenése, miközben az korábban nem volt jellemző),
→ hasi fájdalom,
→ egyéb, okkal nem magyarázható/nem szándékos, akár több kilogrammos fogyás,
→ általános gyengeség, elesettség,
→ vashiány, vashiányos vérszegénység.
A vastagbélrák szűrhető, vegyen részt ön is a szűrésen!
Átlagos kockázatú egyéneknél 50 éves kor felett évente széklet vizsgálatot érdemes végezni. A székletből és az esetlegesen benne található vérből a vastagbélrák jó eséllyel felismerhető. Pozitív teszteredmény esetén kolonoszkópiát, vagyis vastagbéltükrözésre kell jelentkezni. A teljes kolonoszkópia érzékenysége és specificitása nagyobb, mint a többi szűrőmódszeré. Emellett, a kolonoszkópia a rákmegelőző állapotban jellemző polipok eltávolítására is lehetőséget ad. Kolonoszkópiával történő szűrés az 50–74 éves korosztályban javasolt, negatív eredmény esetén 10 évente ismételve.
Nem mindegy, hogy milyen stádiumú a vastagbélrák
A vastagbélrák a betegség előrehaladottsága alapján stádiumokra osztható. Többféle stádiumbeosztás létezik, általában a nagyobb szám (1-4 vagy I-IV.) vagy az ABC-ben későbbi betű (A-D) súlyosabb állapotra, esetleg már kialakult távoli áttétek jelenlétére utal.
A vastagbélrák terápiája
A vastagbélrák kezelésében a kórkép stádiumától és a beteg állapotától függően sebészeti beavatkozás és/vagy gyógyszeres kezelés (kemoterápia) alkalmazható. A korán felismert vastagbélrák esetén a gyógyulás esélyei jobbak, mint a későbbi stádiumban diagnosztizáltnál.
Adjon magának mindenki esélyt, forduljon gasztroenterológushoz, vegyen részt vastagbélrákszűrésen! A Magyar Gasztroenterológiai Társaság arra kéri az 50–74 éves korcsoportba tartozó lakosokat, hogy saját egészségük érdekében rendszeresen vegyenek részt a szűrővizsgálatokon. Emellett érdemes a szűrővizsgálatok mellett dönteni akkor is, ha valamilyen szempont miatt ön rizikócsoportba tartozik a vastagbéldaganat szempontjából.
Felhasznált irodalom
- Argilés, G. et al.: Lokalizált vastagbélrák: ESMO Clinical Practice Guidelines for diagnostic, treatment and follow-up. Ann Oncol. 2020, 31: 1291–1305.
- Cervantes, A. et al.: Áttétes vastag- és végbélrák: ESMO Clinical Practice Guideline for Diagnózis, kezelés és nyomon követés. Ann Oncol. 2023, 34: 10–32.
- Gasztroenterológia. Tulassay Zsolt (szerkesztő). Kiadás éve: 2023, ISBN-szám: 978 963 226 8538
(Forrás: Dr. Budai Mariann, gyógyszerész, GasztroKlinika.hu)