Kapszula endoszkópia

Mi a vizsgálat célja? 

A kapszulás endoszkópia egy minimálisan invazív diagnosztikai eljárás, melynek során egy kis, gyógyszerkapszula méretű endoszkópot nyel le a páciens. Ez a kapszula áthalad az emésztőrendszeren, miközben felvételeket készít, lehetővé téve ezzel a gasztroenterológus számára, hogy részletes képet kapjon a vékonybél nyálkahártyáján kialakult betegségekről, rendellenességekről. A diagnosztikai módszer alkalmas a gyomor- és vastagbéltükrözéssel nem észlelhető vékonybélvérzések, gyulladások, daganatok, illetve egyéb vékonybélbetegségek azonosítására.

Milyen esetekben javasolt a vizsgálat?
  • Krónikus hasi fájdalom, ismeretlen eredetű véres széklet, vagy vashiányos vérszegénység gyanúja esetén.
  • Ismeretlen eredetű emésztőrendszeri tünetek, mint például a krónikus hasmenés, vagy felszívódási zavarok diagnosztizálása céljából.
  • Crohn-betegség diagnosztizálása céljából és kórkép nyomon követése érdekében.
  • A vékonybél daganatos elváltozásainak azonosítására.
  • Polipok, fekélyek, eróziók kizárására.
  • Gastrointestinalis vérzésben szenvedő betegeknél.
  • Familiáris Adenomatosus Polyposis (FAP) örökletes betegség azonosítására.
  • A már diagnosztizált, a gyomor- és bélrendszert érintő betegség esetében a kezelés hatásosságának ellenőrzése érdekében.

Fontos tudni, hogy az általános tápcsatornai szűrővizsgálatra alkalmas kapszulaendoszkópia nem helyettesíti teljes mértékben a hagyományos endoszkópos vizsgálatot, mivel a tápcsatorna bizonyos szakaszairól csak részleges információk nyerhetők, és szövettani mintavételre ez az eszköz nem alkalmas.

Milyen esetekben nem használható ez a képalkotó diagnosztikai eszköz?

A kapszulaendoszkópia általában biztonságos eljárás, de mint minden orvosi beavatkozás, ennek is vannak lehetséges kockázatai.

A lehetséges kockázatokat mérlegelve ez a képalkotó eljárás nem ajánlott:

  • a bélrendszerben észlelhető szűkület esetén (ugyanis a kapszula elakadhat a bélben),
  • várandósság idején,
  • ha a páciens pacemakert, beültetett defibrillátort vagy idegi stimulátort visel (ugyanis a kapszula által kibocsátott jelek potenciálisan zavarhatják az elektronikus orvostechnikai eszközök működését. Bár a modern kapszulaendoszkópos rendszerek tervezése során figyelembe veszik az ilyen interferenciák minimalizálását, a kockázat teljes kizárása nem lehetséges),
  • nyelési képtelenség esetén.
Fájdalmas-e a vizsgálat?

A vizsgálatnak van néhány előnye a hagyományos endoszkópos vizsgálathoz képest:

  • a páciens a vizsgálat ideje alatt normál tevékenységeit végezheti, kivéve erős fizikai megerőltetést,
  • nem kell a klinikán várakoznia, otthonában/munkahelyén tartózkodhat,
  • nincs szükség érzéstelenítésre, altatásra, levegőbefúvásra,
  • nincs fájdalom,
  • nincs fertőzésveszély.
Mi a teendője a beavatkozást megelőző 24 órában?

A kapszulaendoszkópos vizsgálat előtt konzultálnia kell a GasztroKlinika szakorvosával, aki a kapszula lenyelését megelőzően különféle – laboratóriumi és képalkotó – vizsgálatokat írhat elő. Amennyiben mindezen vizsgálatok alapján alkalmazható önnél ez a módszer, akkor annak menetét és a minőségi felvételek készítéséhez szükséges béltisztítással kapcsolatos tudnivalókat átbeszélik. Fontos, hogy a vékonybél teljesen tiszta legyen, ezért a vizsgálat előtti napon kérjük, tartson rostszegény diétát és éjfél után ne étkezzen! Amennyiben gyógyszereket szed, konzultáljon kezelőorvosával a vizsgálat előtt, hogy szükség van-e valamilyen módosításra.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A kapszulás endoszkópos eljárás kezdetekor a beteg lenyel egy kb. 11×24 mm-es minikamerát rejtő kapszulát, ami hozzávetőleg akkora, mint egy nagyobb méretű multivitamin-tabletta. Ahogy a kapszulát az emésztőrendszer saját perisztaltikus motoros működésével továbbítja, a kamera az általa készített képeket és adatokat továbbítja egy vezeték nélküli adattárolónak, amit ön a vizsgálat ideje alatt az oldalához csatolva visel. Az eljárás befejezése után a képeket az orvos egy szoftveres környezetben, számítógéppel értékeli ki. A kapszula működési ideje 8-10 óra. Az alábbi videó szemlélteti azt, hogy a gyakorlatban hogyan zajlik a vizsgálat!

 

 

Mit fogyaszthat a vizsgálat ideje alatt? Mire ügyeljen?

A kapszula lenyelését követően 2 órával színtelen, buborékmentes folyadékot fogyaszthat. A vizsgálat közben soha ne vegye le vagy kösse ki az adatok rögzítését végző eszközt. Óvatosan kezelje az adatrögzítőt, kerülje a hirtelen mozdulatokat. Ne üsse oda semmihez, vigyázzon, hogy a kábelek ne törjenek meg! A vizsgálat közben lehetőség szerint kerülje mobiltelefon használatát. Ne végeztessen semmilyen képalkotó vizsgálatot (MR/CT), amíg a kapszula el nem hagyja a szervezetét. Ellenőrizze az adatgyűjtő egység tetején felvillanó fényeket.

Mi a teendője a vizsgálat után?

A vizsgálat végét a testére rögzített adattároló telepének kimerülése jelenti (a villanó fények kialszanak), ekkor vegye le az eszközt magáról. Óvatosan helyezze biztonságos helyre, majd másnap a megbeszélt időpontban hozza vissza a GasztroKlinikára. A kapszula természetes úton távozik a széklettel. Fontos, hogy ellenőrizze, a kapszula kiürült-e. Ha ezt nem észleli 3 napon belül, akkor kérjük, értesítse kezelőorvosát.

Visszahívjuk Önt!

Kérésére visszahívjuk, adja meg nevét, e-mail címét és telefonszámát, kollégáink 24 órán belül jelentkeznek.

A küldés gomb megnyomásával elismerem, hogy elolvastam, megértettem és elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot, mely alapján az oldal az adataimat kezeli.