SIBO

Milyen esetekben gyanakodjon a vékonybél bakteriális túlburjánzására, azaz a SIBO-ra?

A SIBO (Small Intestinal Bacterial Ovegrowth syndrome), más néven kontaminált vékonybélszindróma egy nehezen diagnosztizálható betegség, mely akkor alakul ki, ha a vékonybélben valamilyen oknál fogva megemelkedik a vastagbélből származó vagy egyéb eredetű baktériumok száma. Ez a folyamat a vékonybél szennyeződéséhez, azaz kontaminációjához vezet, kellemetlen tünetek alakulhatnak ki, mint például puffadás, fokozott gázképződés, hasi görcsök és a hasmenés-székrekedés váltakozása. A SIBO felboríthatja a bélflórát, ami hosszú távon gyengítheti az immunrendszert, mivel az immunrendszerünk 80%-a a bélrendszerben található, ezért a bélflóra egyensúlyának helyreállítása kulcsfontosságú!

Lehetséges, hogy ön is SIBO-val küzd?

Normális esetben a vékonybélben viszonylag kevés baktérium él, és azok is főként az ún. Gram-pozitív baktériumok közé sorolhatók. Kórosnak tekinthető és SIBO-t eredményez, ha a vékonybélben nagy számban jelennek meg olyan baktériumok, amelyek egyébként nem képezik a vékonybél flórájának részét. Felmerül a kérdés, vajon honnan származnak a vékonybélben burjánzó baktériumok? Lehetséges, hogy a gyomorsavtermelés zavara okolható a SIBO-ért, de akár a vastagbélből is visszajuthatnak mikroorganizmusok a vékonybélbe. Előfordulhat, hogy a vékonybél motilitásának, azaz mozgásának zavara vagy valamilyen anatómiai eltérés áll a háttérben. Nem zárható ki az sem, hogy a SIBO egy korábbi műtéttel vagy egy gyógyszeres terápiával (antibiotikumok, és az ún. protonpumpa-inhibitorok) összefüggésben alakult ki. Vagyis a kontaminált vékonybélszindróma egy komplex problémát takar, amely nem kizárólag a vékonybélre korlátozódik, és erre a kezelése során is tekintettel kell lenni.

Puffad, fáj a hasa, esetleg hasmenése van?

Mivel a SIBO számos különféle tünetet okozhat, és gyakran hasonlóságot mutat más betegségekkel, például az irritábilis bélszindróma (IBS) vagy különböző étel-intoleranciák tüneteivel, a diagnózisa nem mindig egyszerű. A sokszínű és változatos tüneteket produkáló kórkép esetében a problémát részben az okozza, hogy a vékonybélbe jutó baktériumok lebontják a még nem teljesen megemésztett szénhidrátokat, ami erjedési folyamatokat indít el. Ennek során különböző gázok, mint a hidrogén és a metán, valamint tejsav és ecetsav keletkeznek. A gázok puffadást, hasi fájdalmat és görcsöket okozhatnak, míg a savak irritálhatják a bélnyálkahártyát.

A SIBO-ban szenvedők leggyakoribb panaszai a haspuffadás, a hasi fájdalom és a hasmenés. Emellett előfordulhatnak nemspecifikus tünetek is, például sürgető székletürítés, széklet-inkontinencia vagy hányinger. Súlyosabb esetekben fogyás, kiszáradás és különböző hiányállapotok is kialakulhatnak, például a zsírban oldódó vitaminok (A-, D-, E-, K-vitaminok) vagy a B12-vitamin hiánya.

A SIBO gyakori kórkép, amely minden 10. felnőttet érinthet világszerte, ha a SIBO tüneteit véli magán felfedezni, ne habozzon, és forduljon a GasztroKlinika szakorvosaihoz! Budapesti magán gasztroenterológiai rendelésünkön tapasztalt és felkészült orvosok várják önt.

Hogyan diagnosztizálható a SIBO?

A tünetek alapos áttekintése mellett a SIBO diagnosztikája magában foglalja a vékonybéltartalom tenyésztéses vizsgálatát, amely segít azonosítani a baktériumokat és meghatározni azok mennyiségét. Ez a vizsgálat különösen fontos, mivel a Gram-pozitív baktériumok és a vékonybél flórájának összetétele döntő szerepet játszik a kezelésben. A megfelelő antibiotikum kiválasztásához szükséges tudni, hogy a túlszaporodott baktériumok milyen típusúak, így hatékonyabb és célzottabb kezelést lehet biztosítani.

A pontos diagnózis felállítását a GasztroKlinikán egy speciális, a hidrogén (H2) és a metán (CH4) jelenlétét vizsgáló kilégzési teszt is segíti, mely fontos szerepet játszik a SIBO kimutatásában. Fontos tudni, hogy az önmagában végzett H₂-kilégzési teszt érzékenysége nem mindig elég magas, ezért ajánlott mellette a CH₄-kilégzési teszt elvégzése is. Ha a teszt során CH₄ jelenik meg, az arra utalhat, hogy metántermelő mikroorganizmusok szaporodtak el a bélben, ami eltérő kezelési megközelítést igényelhet – az erre szolgáló precíz kilégzési teszt a budapesti gasztroenterológiai magánrendelésen elérhető.

Hogyan kezelhető a SIBO?

A kontaminált vékonybélszindróma kezelésében fontos szerepet kap a személyre szabott terápia, a szervi eltérések, például divertikulumok vagy sipolyok jelenléte esetén azonban műtéti beavatkozásra is szükség lehet. A túlszaporodott baktériumok számának csökkentése érdekében általában speciális antibiotikum-kúrára van szükség, amit a bélflóra helyreállítása követ pre- és probiotikumokkal. A bélmozgás elősegítésében nagy szerepe van a kiegyensúlyozott étrendnek és helyes étkezési szokásoknak, mint a bőséges folyadékbevitelnek és a rostban gazdag táplálkozásnak. Az egyéni életmódhoz igazított étrend kialakításában érdemes dietetikus tanácsát kérni. A GasztroKlinika dietetikusai segítenek megtalálni a megfelelő táplálkozási tervet, míg a pszichológusok és pszichoterapeuták támogatást nyújtanak a stresszkezelésben, amely szintén fontos szerepet játszik a SIBO kezelésében. Az immunrendszer támogatása vitaminokkal és étrend-kiegészítőkkel is fontos lehet, ebben a GasztroKlinika gyógyszerésze nyújt szakértő segítséget.

A GasztroKlinika gasztroenterológus szakorvosai felhívják a figyelmet arra, hogy a SIBO-ból való gyógyulást követően egyes betegeknél a panaszok kiújulhatnak. A kiújulás aránya attól is függ, hogy milyen a beteg általános egészségi állapota, és milyen gyógyszereket szed. Éppen ezért fontos, hogy a SIBO-s betegek az állapot karbantartása érdekében időről időre konzultáljanak a gasztroenterológus szakorvosukkal.

(Forrás: GasztroKlinika) 

SIBO

Visszahívjuk Önt!

Kérésére visszahívjuk, adja meg nevét, e-mail címét és telefonszámát, kollégáink 24 órán belül jelentkeznek.

A küldés gomb megnyomásával elismerem, hogy elolvastam, megértettem és elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot, mely alapján az oldal az adataimat kezeli.