Az anyatejjel táplált csecsemő hasmenése, hasi fájdalma, puffadása vagy nyűgössége aggodalomra ad okot, és rengeteg kérdést vet fel. Laktózérzékeny a baba? Netán allergia vagy emésztőrendszeri betegség okozza a panaszt? Anyatej helyett speciális tápszerre lenne szüksége? A legokosabb dolog, amit édesanyaként tehet, hogy laktózérzékenység gyanúja esetén gasztroenterológushoz fordul a gyermekével.
Nincs anyatej laktóz nélkül, de mi történik, ha a baba laktózérzékeny?
Az anyatej az újszülöttek és csecsemők legértékesebb tápláléka, amelynek egyik fő összetevője a tejcukor vagy más néven laktóz. Hasznos tudni, hogy az emberi anyatejben minden esetben jelen van a laktóz, függetlenül attól, hogy a szoptató anya mit eszik, fogyaszt-e tejtermékeket. Sőt, az anyatej meglehetősen gazdag laktózban, a tömegének körülbelül 7%-át teszi ki a laktóz, miközben ez az arány tehéntejnél csupán 5% körüli. A babáknak szüksége van a laktózra. A laktóz fedezi az energiaszükségletük körülbelül 40%-át, elősegíti a kalcium, a magnézium, a cink és a vas belükből való felszívódását, illetve támogatja azt, hogy a csecsemők bélflórája egészségesen fejlődjön.
A probléma akkor jelentkezik, ha a baba bélcsatornájában egyáltalán nem vagy nem kellő mértékben működik az az enzim, amely a laktóz természetes módon való emésztéséhez szükséges. Amennyiben az anyatejjel a bélbe jutó laktóz emésztetlen marad, abból a bélbaktériumok közreműködésével savak és gázok fognak keletkezni, amik különféle hasi panaszokat okozhatnak. Puffadás, hasmenés, hasi görcs, hasi fájdalom, hasi feszülés egyaránt jelentkezhet. Nem más ez, mint a laktózérzékenység, idegen szóval laktózintolerancia.
„Csak” laktózérzékenység vagy valami más?
A laktózérzékenység különböző fokú lehet, egyéntől függően enyhébb vagy kifejezettebb tünetek formájában léphet fel. Abban is vannak különbségek, hogy maradandó (egész életen át tartó) vagy átmeneti (megfelelő kezelésre múló) állapotról van-e szó.
Sok esetben vírusos vagy bakteriális emésztőrendszeri fertőzések, antibiotikum-kezelés, élelmiszerallergiák talaján alakul ki a heteken vagy hónapokon át fennálló laktózérzékenység. Koraszülött és újszülött babáknál, és csecsemőknél is jelentkezhet átmeneti laktózintolerancia. Amennyiben a háttérben meghúzódó okot felismerik és szakszerűen kezelik, a laktózérzékenység kezelhető lehet, átmeneti vagy tartós tünetmentesség biztosítható. (1,2).
Laktózérzékeny baba: bízza gyermek-gasztroenterológusra a diagnózis felállítását!
Puffadás, hasi fájdalmak kínozzák az anyatejes csecsemőjét? Zöldes színű, esetenként habos, híg széklete van a gyermekének? Úgy találja, hogy nem a kellő mértékben gyarapszik a baba tömege? Ha arra gyanakszik, hogy a gyermeke laktózérzékeny, forduljon bizalommal geyermek-gasztroenterológus szakorvoshoz! Alapos kivizsgálást – és szükség esetén a laktózérzékenység teszt elvégzését – követően a gyermek-gasztroenterológus meg fogja tudni mondani, hogy valóban laktózérzékeny-e a baba, vagy egyéb ok áll a panaszai hátterében.
Ezt követően a gasztroenterológussal együttműködve tehetik meg a szükséges lépéseket a megfelelő kezelés és az állapotjavulás irányába. A szakorvosi iránymutatás alapján az is egyértelmű lesz az Ön számára, hogy hogyan folytassa-e a szoptatást, illetve mit egyen és mit ne egyen a gyermeke, illetve Ön.
Szerző: Dr. Nemes Nagy Anna, GasztroKlinika