Gyakran tapasztal nyelőcsőtáji égő érzést, nehézséget a nyelés során, vagy előfordult már, hogy evés közben elakadt a falat? Elképzelhető, hogy ezek a panaszok már régóta fennállnak, és több kivizsgáláson is átesett, mégsem született pontos diagnózis, illetve nem kezdődött meg a célzott kezelés.
Dr. Patai Árpád PhD, a Gasztroklinika belgyógyász, gasztroenterológus és obezitológus szakorvosa szerint sokan élnek együtt ezekkel a kellemetlen tünetekkel anélkül, hogy tudnák: a háttérben egy ritkább, de egyre gyakrabban előforduló kórkép, az eosinophil oesophagitis állhat. A hatékony terápia kulcsa a korai felismerés és az egyénre szabott kezelési terv időben történő elindítása.
Mi az eosinophil oesophagitis?
Dr. Patai Árpád az eosinophil oesophagitist (eozinofil nyelőcsőgyulladás) szemléletesen „3F” -betegségként említi – Fiatal Férfi Falatelakadással –, utalva a kórkép legjellemzőbb demográfiai és klinikai sajátosságaira. A betegség az esetek mintegy 70%-ában fiatal férfiaknál fordul elő, és vezető tünete a falatelakadással társuló nyelési nehézség. Tulajdonképpen ez egy krónikus, allergiás-immunológiai eredetű betegség, amelyet gyakran félrediagnosztizálnak vagy hosszú ideig észrevétlenül marad. A páciensek sokszor sürgősségi ellátásra szorulnak, miután egy falat étel elakad a nyelőcsövükben. Bár az „akadályt”, a falatot ilyenkor általában sikerül eltávolítani, a kiváltó ok – a nyelőcsőben zajló krónikus gyulladás – gyakran feltáratlan marad, így a tünetek időről időre visszatérnek – mondja a GasztroKlinika szakorvosa.
A tünetek nem múlnak el maguktól – sőt, romlanak!
A háttérben egy elhúzódó, krónikus gyulladásos folyamat áll, amely mellkasi diszkomfortérzéssel, égő fájdalommal is társulhat. Kezelés nélkül ez az állapot fokozatosan hegesedéshez, majd nyelőcsőszűkület kialakulásához vezethet, amely a nyelési nehézséget tovább súlyosbítja. Ennek következtében a beteg akár egy-két éven belül ismételten sürgősségi ellátásra szorulhat falatelakadás miatt.
Dr. Patai Árpád saját klinikai gyakorlatában is találkozott súlyos esettel: egyik páciensénél a normálisan 20 milliméteres nyelőcső-átmérő mindössze 5–6 milliméterre szűkült. A betegek gyakran kénytelenek egyéni megküzdési stratégiákat kialakítani – például pépes ételeket fogyasztanak, vagy minden falatot vízzel próbálnak lenyelni –, azonban ezek a megoldások csupán tüneti enyhülést hoznak. A tartós javulás kulcsa a korai felismerés és a célzott, időben megkezdett terápia.
Sokan nem tudják, mi áll a nyelési nehézség hátterében
Becslések szerint Magyarországon több ezer ember szenvedhet eosinophil oesophagitisben, azonban sokan nincsenek tisztában azzal, mi okozza visszatérő panaszaikat. A betegség jelenleg hazánkban még kevéssé ismert, diagnosztizálása ritka, miközben Nyugat-Európa számos országában már rutinszerűen felismerik és kezelik ezt a kórképet – gyakorisága ott már a gyulladásos bélbetegségekéhez hasonló.
A helyes diagnózis felállításához speciális vizsgálatokra – például endoszkópos mintavételre és szövettani elemzésre – van szükség, amely a GasztroKlinikán altatásban, a beteg számára kényelmetlenségek nélkül elvégezhetők. A GasztroKlinika gyors és alapos kivizsgálást biztosít, amelyet egyénre szabott kezelési terv és rendszeres kontrollvizsgálat követ. Ennek köszönhetően a nyelési nehézség többé nem marad tisztázatlan eredetű, visszatérő probléma – hanem célzott terápiával, hosszú távon is jól kontrollálható állapottá válhat.
(Forrás: GasztroKlinika)