dietoterápia,dietetikus magánrendelés,dietetika,dietetikai tanácsadás,dietetikai gondozás,táplálkozási napló tervezése,táplálkozási napló vezetése,egyéni étrendtervezés,egyéni étlaptervezés

Dietetika tanácsadás

dietetika dietetikai tanácsadás dietetikai gondozás dietoterápia táplálkozási napló tervezése táplálkozási napló vezetése egyéni étrendtervezés egyéni étlaptervezés

A dietetikusok szerepe és a dietoterápia jelentősége

Az étrend jelentősen befolyásolja a test működését, megfelelő táplálkozással pozitív hatást lehet elérni egyes egészségügyi problémákra és betegségekre. Dietoterápia vagy dietetika olyan terápiás megközelítés, amely az étrend és a táplálkozás szerepét használja fel a betegségek megelőzése és kezelése érdekében.

Gasztroenterológiai magánrendelésünkön dietetikusaink személyre szabott étrendtervekkel és táplálkozási tanácsokkal segítenek Önnek az egészség javításában vagy a specifikus egészségügyi célok elérésében. Fontos, hogy a dietoterápiát mindig képzett szakember irányítsa, mivel minden egyén egyedi egészségügyi állapota és táplálkozási igénye alapján más-más megközelítésre lehet szükség.

A dietetikusok és orvosok a dietoterápiát a következő célok elérésére használhatják:

 

  • Egészség megőrzése: az egészséges étrend és táplálkozási szokások segíthetnek megelőzni olyan krónikus betegségeket, mint a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és a túlsúly.
  • Betegségek kezelése: különböző betegségek és egészségügyi problémák esetén az étrend módosítása segíthet a tünetek enyhítésében és az állapot kezelésében. Például a diabétesz esetén a megfelelő szénhidrát- és vércukorszint-szabályozó étrend alkalmazása.
  • Súlykontroll: a súlyproblémákkal küzdőknek az étrend megváltoztatása segíthet a súlycsökkenésben vagy súlykontrollban.
  • Allergiák és intoleranciák: az élelmiszerallergiákkal vagy intoleranciákkal élőknek olyan étrendet kell követniük, amely elkerüli az allergiát vagy intoleranciát okozó élelmiszereket.
  • Posztoperatív kezelés: műtétek vagy egyéb beavatkozások után az étrend megváltoztatása segíthet a gyógyulásban és a test optimális működésének helyreállításában.
  • Speciális táplálkozási igények: terhesség, szoptatás, sportolás vagy intenzív fizikai aktivitás esetén az étrend igényei változhatnak, és az egyéni szükségleteknek megfelelően kell összeállítani.

 

A gasztroenterológiai betegek esetében a megfelelő táplálkozás rendkívül fontos, mivel az emésztőrendszerükben problémák vagy betegségek léphetnek fel, amelyek befolyásolhatják az étel emésztését, felszívódását és tolerálását. A helyes táplálkozás a tünetek enyhítésében, a betegség kezelésében és az általános egészség fenntartásában kulcsfontosságú lehet.

 

Olyan betegségek, mint a gyulladásos bélbetegségek, irritábilis bél szindróma (IBS) vagy krónikus hasnyálmirigy-gyulladás, befolyásolhatják az étel emésztését és felszívódását. A megfelelő táplálkozás segíthet enyhíteni a tüneteket, például a hasi fájdalmat, puffadást és hasmenést.

 

Az emésztőrendszeri betegségek gyakran megnehezítik a tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok felszívódását. Ez könnyen vezethet a hiányállapotok kialakulásához. A megfelelő étrend kialakítása segíthet elkerülni ezeket a hiányokat.

 

Néhány gasztroenterológiai probléma, mint például a gyulladásos bélbetegségek, befolyásolhatják a testtömeg szabályozását. A megfelelő táplálkozás és étrend segíthet a megfelelő testsúly megtartásában vagy elérésében.

 

Több gasztroenterológiai betegség, mint például a cöliákia vagy laktózintolerancia, az ételallergiákhoz és intoleranciákhoz kapcsolódik. Az étrend megváltoztatása és a tiltott ételek elkerülése segíthet a tünetek enyhítésében.

 

Gasztroenterológiai sebészeti beavatkozások (például vastagbél- vagy gyomor-műtétek) után az étrend módosítására lehet szükség a gyógyulás és az emésztési normális működésének támogatására.

 

A gasztroenterológusok és dietetikusok segíthetnek személyre szabott étrendi terv kialakításában az egyéni egészségi állapot és betegség típusa alapján. Az ilyen betegek esetében a megfelelő étkezési szokások megválasztása és a tápanyagokkal való optimális ellátás nagyban hozzájárulhat a jobb egészséghez és az életminőség javulásához.

 

Mire számíthat egy dietetikai konzultáció alkalmával?

 

A dietetikus az első találkozáskor a beteg kórtörténetére, valamint panaszainak megismerésére fókuszál. Rákérdez az életmódra, étkezési szokásokra, rögzíti az antropometriai és biokémiai paramétereket. Az egyén táplálkozását meghatározó objektív és szubjektív tényezők feltárására összpontosít, vagyis megismeri a páciens táplálkozási szokásait, illetve az egészségi állapotát befolyásoló hatásokat.

 

Az alapadatok révén felállít egy dietetikai diagnózist, majd táplálásterápiás/táplálkozási tervet, célokat és ehhez lehetséges eszközöket, módszereket javasol. A dietetikus magánrendelésén személyre szabott, az életmódot jelentős mértékben befolyásoló, az egészségi állapotra kedvezően ható elképzeléseit egyéni tanácsadás keretében átbeszéli a pácienssel. A beszélgetés alkalmával megismerteti vele a diéta alapelveit, gyakorlati tanácsokat ad, válaszol a felmerülő kérdésekre, illetve szükség esetén – a páciens kérésére – bevonhatja a megbeszélésbe a gondozót és/vagy a családtagokat.

 

A GasztroKlinika dietetikusai törekszenek arra, hogy az elméletben megszerzett tudást a gyakorlatban készségszinten is tudja alkalmazni páciensünk. A cél az, hogy a betegek étrendjükkel, táplálkozásukkal kapcsolatosan tudatos döntéseket hozzanak a hétköznapok során.

Dietetikai tanácsadás - Gasztro Klinika

Dietetikusok

SZOLGÁLTATÁSAINK


A táplálkozási napló vezetésének betanítása elengedhetetlen olyan esetekben, amikor az étrend pontosabb megítélésére, mennyiségi elemzésére van szükség, illetve a táplálkozással összefüggő tünetek beazonosítását tűzzük ki célul.

 

Az egyéni tanácsadás keretében a beteg képességeihez, igényeihez igazodó módon, az előírt kvantitatív étrendek számolásának betanítására nyílik lehetőség is. A beteg által vezetett táplálkozási napló elemzéséhez segítségül szolgálhatnak különféle applikációk, melyek alkalmazásában is segítséget nyújt a dietetikus.


A dietetikai tanácsadást követően lehetőség van személyre szabott étrendet összeállítani, amely leginkább igazodik a páciens neméhez, korához, testsúlyához, munkájához, fizikai aktivitásához. A fő cél nem egy egyoldalú táplálkozás, hanem egy kiegyensúlyozott étrend és élhető életmód kialakítása. Az étrend tartalmazza az egyhetes étlapot kiszabással és bevásárlólistával, részletesen megadva az étkezések tápanyagértékeit (energia, fehérje, zsír, szénhidrát stb.).


A monitorozás, kontrollvizsgálat kulcsfontosságú a minőségbiztosításhoz, ellenőrizhetőséghez. Az eredményes munka a hosszú távú változások elérésében rejlik, ezért fontosnak tartjuk a rendszeres időközönként történő utánkövetést.

 

Az intervenció hatására bekövetkezett változások, eredmények összegyűjtésével és dokumentálásával a dietetikusok által végzett dietoterápiás beavatkozás, a betegellátás minősége és a kliensek életminősége egyaránt magasabb színvonalúvá válik.

Dietetika árak

Dieteikai tanácsadás
30.000 Ft
Nem található adat
Dietetikai gondozás
25.000 Ft
Nem található adat
Dietetikai tanácsadás online
25.000 Ft
Nem található adat
Dietetikai gondozás online
20.000 Ft
Nem található adat
Play Video
dietoterápia,dietetikus magánrendelés,dietetika,dietetikai tanácsadás,dietetikai gondozás,táplálkozási napló tervezése,táplálkozási napló vezetése,egyéni étrendtervezés,egyéni étlaptervezés

Visszahívjuk Önt!

Kérésére visszahívjuk, adja meg nevét, e-mail címét és telefonszámát, kollégáink 24 órán belül jelentkeznek.

A küldés gomb megnyomásával elismerem, hogy elolvastam, megértettem és elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot, mely alapján az oldal az adataimat kezeli.