A gyomor- és bélrendszeri megbetegedések esetében kiemelt jelentősége van az egészséges táplálkozásnak, hisz számos – időszakosan fellépő vagy akár élethosszon át tartó – kórnak a gyógyítása vagy akár csak egyensúlyi állapotban tartása elképzelhetetlen személyre szabott étrend betartása nélkül.
Budapesti magán gasztroenterológiai klinikánkon minden alkalommal felhívjuk betegeink figyelmét a javasolt táplálkozási irányelvekre, gasztroenterológus szakorvosaink elmondják, mely ételek azok, amelyek ronthatnak a tüneteiken, és ily módon az életminőségükön is. Hiszen az étrend nemcsak a tüneteket befolyásolja, hanem a betegség lefolyását is súlyosbíthatja. A helyes étrend betartása és az egészséges táplálkozás szigorú követése kulcsfontosságú a terápia hatékonyságában. Ez az egyik terület, ahol betegeink is aktívan tehetnek azért, hogy gyorsabban felépüljenek, és a lehető legteljesebb életet élhessenek.
Egyénre szabott megoldások
Sajnos nincs olyan diéta, mely például minden gyulladásos bélbetegségben (IBD) szenvedő beteg számára azonos eredményt garantálna. Bár kétségtelen, van néhány általános étkezési előírás az IBD-s betegek számára, mint például az, hogy:
- fontos megfelelő mennyiségű folyadékot inni, különösen hasmenés esetén, hogy elkerüljük a kiszáradást,
- általában javasolt az alacsony rosttartalmú étrend is, mivel a magas rostbevitel irritálhatja a bélrendszert,
- az étkezéseket érdemes kisebb adagokban és gyakrabban elosztva fogyasztani, hogy ne terheljük túl a gyulladt bélrendszert,
- fontos a megfelelő fehérje- és tápanyagbevitel biztosítása, mivel az IBD gyakran csökkenti a tápanyagok felszívódását,
- tipikusan kerülendők a fűszeres és magas zsírtartalmú ételek, a kávé, alkohol.
Ám az irritáló élelmiszereket, a kellemetlen tüneteket – az étkezési napló vezetése mellett – érdemes a GasztroKlinika dietetikus szakemberével is átbeszélni. Fontos tudni, hogy a bizonyos ételek túlzó kizárása hiányállapotokat, illetve adott esetben a páciens betegségének, állapotának romlását eredményezheti.
Mit kell tudni az egyéni étrendtervezésről?
A GasztroKlinika dietoterápiára szakosodott által szakszerűen összeállított és a páciensek életstílusához, szokásaihoz igazított, ezáltal betartható étrend megelőzheti a későbbi szövődmények kialakulását vagy a hirtelen fellépő és gyakori állapotromlást, változást. Vagyis a megfelelő táplálkozás elsődleges vagy kiegészítő terápiaként is értelmezhető, felfogható. Az egyedi étrendtervezés egy olyan, személyre szabott megközelítés, amely figyelembe veszi a gasztroenterológiai betegek egyedi szükségleteit, ízlését és életstílusát. Hisz az egészséges táplálkozás kulcsa nem csupán az, hogy mit eszünk, hanem az is, hogy az étkezésünk hogyan illeszkedik a mindennapi életünkbe.
Hogyan segítünk önnek az egyéni étrendtervezésben?
A GasztroKlinika dietetikusának kulcsszerepe van abban, hogy a gyomor- és bélrendszeri panaszokkal küzdő betegek megértsék és elfogadják a dietoterápia jelentőségét. Ám a sikerhez esetenként meg kell nyerni a családot, a barátokat, akik támogathatják és segíthetik az étrend- és életmódváltást.
Annak érdekében, hogy az étrend változatosabbá váljék, a GasztroKlinika táplálkozástudományi szakembere a betegoktatás során törekszik arra, hogy a nyersanyag-válogatás átbeszélése mellett a különböző ételkészítési eljárásokat is ismertesse. A konzultációsorozat végén személyre szabott mintaétrenddel távozik a GasztroKlinikáról a páciens. A rendszeres találkozók segítenek abban, hogy az étrendet folyamatosan finomítsák és szükség esetén korrigálják az étrendi előírásokat. Bár az első időszakban nehézséget okozhat a diéta betartása, egy idő (6-8 hét) után könnyebbé válik. A GasztroKlinika dietoterápiás szakemberei erre a tényre már a tanácsadás legelején felhívják a figyelmet, az őszinte, nyílt beszéd motiválhatja és átsegítheti a gasztroenterológiai betegeket a nehéz időszakon.
A hatékony terápia érdekében arra törekszünk, hogy a gasztroenterológus szakorvosi-dietetikusi team tagjainak szakmai segítsége, biztatása révén elnyerjük a GasztroKlinika betegeinek bizalmát. Cél az, hogy a krónikus kórképpel, a gyomor-és bélrendszeri betegséggel együtt élni kénytelen betegek számára az általunk ajánlott étrend hosszú távon is fenntartható legyen, amely a későbbiek folyamán egyben életmóddá is válhat.
Válassza az egyéni étrendtervezés szolgáltatásunkat, és helyezze az egészségét a középpontba! Legyen a GasztroKlinika dietoterápiás szakmai teamjének tagja, hisz elszántsága, akaratereje nélkülözhetetlen a sikeres, hatékony terápiához!
Jelentkezzen dietetikai konzultációnkra!
KORREKT DIAGNÓZIS – HATÉKONY TERÁPIA – SZEMÉLYRE SZABOTT BETEGGONDOZÁS
GASZTROKLINIKA