Ultrahangvizsgálat

A GasztroKlinikán elérhető ultrahangvizsgálat is, melyet szakorvosaink a diagnózis felállításához és a páciens állapotváltozásának monitorozására használnak.

Fájdalmas-e a vizsgálat?

Önmagában a vizsgálat fájdalmatlan, azonban, ha a hasi fájdalom okát keresik, akkor előfordulhat, hogy a vizsgálófej hasfalra gyakorolt nyomása kellemetlen érzetet okoz.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A hasi ultrahangvizsgálat során a beteg hanyatt fekszik az ágyon. Hasát szabaddá teszi, bőrét kocsonyás, az ultrahanghullámok terjedését elősegítő zselével kenik be. Az orvos a vizsgálófejet ráhelyezi a bőrére, ezt mozgatva próbál képet alkotni a különböző szervekről. Olykor arra kérheti, hogy vegyen nagy levegőt, azt tartsa bent, netán azt, hogy forduljon oldalra, karjait emelje a feje fölé. A képet a képernyőn kimerevítheti, lemérheti az ott látott szervek méreteit, illetve a képet ki is nyomtathatja, esetleg videóra veheti.

Mi a teendője a beavatkozást megelőző 24 órában?

Nagyban növeli a diagnosztikai vizsgálat eredményességet a megfelelő előkészítés – éppen ezért a GasztroKlinika szakorvosa minden esetben tájékoztatja önt arról, hogy a vizsgálat időpontja előtt mit és mikor ehet, ihat. Általánosságban elmondható, hogy a hasi vizsgálat akkor sikeres, ha a páciensnek üres a gyomra és a belei, nagyon zavaró, ha a belekben sok gáz van. Általános elv, hogy a vizsgálat előtt 4-5 órával tanácsos utoljára enni, fontos, hogy előre egyeztesse, bevegye-e a rendszeresen szedett gyógyszerét, beadja-e az inzulinját.

Mi a teendője a beavatkozást követően?

Elbocsátás előtt a GasztroKlinika szakorvosa megbeszéli önnel a vizsgálat tapasztalatait, tájékoztatja a szerv(ek)ben talált elváltozásokról. A leletet a beteg rendszerint rövid időn belül kézhez kapja. A vizsgálatot követően szükség esetén a recepció munkatársainál egyeztethet újabb időpontot, és a számlafizetéssel kapcsolatos ügyintézést is náluk bonyolíthatja le. 

Visszahívjuk Önt!

Kérésére visszahívjuk, adja meg nevét, e-mail címét és telefonszámát, kollégáink 24 órán belül jelentkeznek.

A küldés gomb megnyomásával elismerem, hogy elolvastam, megértettem és elfogadom az Adatvédelmi szabályzatot, mely alapján az oldal az adataimat kezeli.